Adviseur en verbinder voor het versterken van het inwonersperspectief, 20 u p/w

Het programma Focus op Uitvoering heeft als opdracht om met gemeenten en zoveel mogelijk vanuit de praktijk invulling te geven aan;

  • de visie dat uitvoering leidend is voor beleid;
  • zichtbaar te maken waar de grootste uitdagingen liggen (beeld van de praktijk);
  • te onderzoeken wat geleerd kan worden van de aanpak en werkende elementen en deze kennis te delen (lerend netwerk);
  • te onderzoeken wat dit vraagt aan landelijke kaders en dit te bespreken met het rijk (input voor beleid)
Focus op Uitvoering is een meerjarige beweging waarbinnen stap voor stap wordt bepaald wat nodig is om de doelen te realiseren. Hierbij wordt ook aansluiting gezocht en invulling gegeven aan de VNG Verenigingsstrategie 2030. We werken met een klein team aan het initiëren, versnellen en borgen van activiteiten die ten goede komen aan de uitvoerbaarheid en uitvoeringskracht van gemeenten. Een veranderopgave die zich laat samenvatten als het bereiken van de omkering: ‘van buiten naar binnen’, ‘dienstverlening met menselijke maat en maatwerk waar nodig’, ‘uitvoering is leidend voor beleidsvorming’ en ‘uitvoering agenderend naar bestuurlijke en politieke tafels’.

Het versterken van het inwonersperspectief is een belangrijk uitgangspunt binnen de missie van Focus op Uitvoering om het vertrouwen in de overheid te verbeteren. De actielijn inwonersperspectief geeft invulling aan de ambitie om de menselijke maat meer centraal te stellen in het werk van gemeenten. Aangezien Focus op Uitvoering domeinoverstijgend werkt en bij uitstek een programma is dat functioneert als katalysator op overkoepelende problematiek - aanvullend op en ondersteunend aan bestaande initiatieven binnen gemeenten en andere teams van VNG - kunnen lessen breed worden gedeeld en wordt voorkomen dat het wiel op verschillende plekken wordt uitgevonden. Om die reden werken we vanuit de VNG aan praktische oplossingen en het delen van goede voorbeelden om onze leden hier mee verder te helpen.

Omschrijving van de opdracht
Voor alle gemeenten is het versterken van het inwonersperspectief een belangrijk thema en tegelijkertijd een grote uitdaging. Het betrekken van het perspectief van inwoners en bedrijven vereist een aanpassing van de dagelijkse werkwijze en besluitvorming. Het perspectief ‘buiten’ de gemeentelijke organisatie ophalen gaat al steeds beter, het vervolgens aan de slag gaan met dat perspectief en dat permanent borgen in de interne organisatie blijkt erg lastig. Om het vertrouwen van inwoners in de overheid te verbeteren, geloven we in de kracht van diversiteit en streven ernaar om de stemmen van alle inwoners en ondernemers te laten weerklinken in beleid en besluitvorming van gemeenten, binnen VNG en om dit vervolgens goed te kunnen agenderen bij het rijk.

We zoeken naar goede voorbeelden bij gemeenten, knelpunten, ondersteuningsbehoeften en overkoepelende lessen, zodat voorlopers kunnen bijdragen en andere gemeenten het wiel niet uit hoeven te vinden. Door middel van gesprekken, dialoogsessies en verbindingstafels met gemeenten willen we input ophalen die we in een praktisch toepasbare handreiking en andere ondersteuningsproducten willen optekenen.
Doel is dat gemeenten het inwonersperspectief nog beter kunnen ophalen en borgen in de interne gemeentelijke organisatie en daarbij leren van elkaar. Ook op overkoepelend niveau werken we aan het beter toepassen van ervaringskennis en een signaalfunctie.
Op basis van data van klachten en signalen willen we een generiek beeld ophalen waar de grootste knelpunten zitten en deze zo vroeg mogelijk aan de voorkant in het proces te signaleren en te agenderen.

Met jouw kennis, ervaring en frisse blik bied je een inhoudelijke bijdrage op de acties en uitdagingen die we met het project aangaan. Je werkt mee aan concrete oplossingen voor gemeenten en de VNG om het inwonersperspectief (inclusief dat van bedrijven waar relevant) beter te borgen. Je hebt een scherp oog voor de behoeften en uitdagingen van verschillende groepen inwoners en bent in staat om samen met gemeenten en het projectteam deze te vertalen naar concrete adviezen en producten.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
  • Organiseren van gesprekken, dialoogsessies en verbindingstafels met gemeenten (en hun inwonersgroepen) om hun perspectieven en behoeften te verzamelen.
  • Samenwerken met ombudsfuncties, sociaal raadslieden, juridische loketten en klachtencommissies van gemeenten om verzamelde data te analyseren en trends en patronen in de behoeften van inwoners te identificeren. In samenwerking met Ombudsfuncties, sociaal raadslieden, juridische loketten en klachtencommissies van gemeenten analyseren van verzamelde data en het identificeren van trends en patronen in de behoeften van inwoners.
  • Het adviseren van beleidsmakers en bestuurders bij gemeenten op basis van inzichten uit inwonersperspectief om inclusief beleid te ontwikkelen.
  • Meeschrijven aan handreikingen en ontwikkelen van andere ondersteuningsproducten voor gemeenten om goede voorbeelden en lessen te delen
  • Onderhouden van nauwe relaties met verschillende belanghebbenden om als VNG een overkoepelend beeld te kunnen ophalen over de betrokkenheid van inwoners bij beleid en uitvoeringsvraagstukken in de gemeenten.
  • Verzorgen van presentaties en bijdragen aan events van VNG en derden om de geleerde lessen te delen
  • Inbrengen van een frisse blik om dingen anders te doen om leefbaarheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.
  • Deelnemen in een enthousiast en divers team van collega's die zich gezamenlijk inzetten voor het versterken van het inwonersperspectief.
  • Inbrengen van kennis en ervaring van het inwonersperspectief vanuit het fysieke domein (vergunningen, bestemmingsplannen, klimaat, energie, duurzaamheid, e.d.)
Resultaat van de opdracht
Beoogde resultaten, als (direct of indirect) gevolg van jouw bijdrage:
  • Goede organisatie van bijeenkomsten.
  • Heldere communicatieberichten.
  • Een ontwikkelde handreiking en andere ondersteuningsproducten voor gemeenten om goede voorbeelden en lessen te delen vanuit het inwonersperspectief.
  • Adequate voeding van het overkoepelende ‘dashboard’ voor voortgang.
  • Delen van geleerde lessen die voortkomen uit bijeenkomsten en uit het netwerk. Dit gebeurt mondeling en schriftelijk naar gemeenten en andere organisaties.
  • Adviseren van beleidsmakers zodanig dat zij inclusief beleid kunnen ontwikkelen.
  • Zorgvuldige identificatie van trends en patronen in de behoeften van inwoners.

Wat wordt er van jou gevraagd?

Eisen bij de opdracht:

  • Je hebt HBO werk- en denkniveau dat is aangetoond door minimaal een afgeronde HBO opleiding in een relevant vakgebied, zoals sociologie, sociale geografie, veranderkunde, bestuurskunde of vergelijkbaar.
  • Je hebt minimaal 1 jaar ervaring met het praktisch borgen van participatietrajecten met inwoners bij een gemeente (of andere overheidsorganisatie)
Wensen bij de opdracht:
  • Je hebt meer dan 3 jaar ervaring met het organiseren van participatieprocessen en het werken met diverse inwonersgroepen
  • Je hebt meer dan 3 jaar ervaring als inwonersvertegenwoordiger of verbindingsfiguur tussen overheidsorganisaties en (kwetsbare) inwoners en ondernemers (of bij semioverheid of bedrijfsleven in verbinding met klanten en eindgebruikers) 
  • Je hebt meer dan 3 jaar actuele kennis op maatschappelijke vraagstukken om welzijn en leefbaarheid voor inwoners te verbeteren
  • Je hebt meer dan 3 jaar actuele kennis en ervaring op actuele vraagstukken in het fysieke domein (vergunningen, bestemmingsplannen, klimaat, energie, duurzaamheid, e.d.)
Competenties:
  • Frisse blik (= niet denken in patronen, maar in kansen en mogelijkheden vanuit inwoners, ondernemers en gemeenten)
  • Hands-on (= praktisch uitvoerend en niet te beroerd om afspraken te plannen)
  • Empathisch (= betrokken naar alle partijen)
  • Omgevingsbewust (= weten wat er speelt binnen de inhoudelijke context)
  • Verbindend (= oog voor kwaliteit van samenwerking en het potentieel van mogelijke versterkende partners)
  • Analytisch (= denkvermogen om complexe informatie te vertalen naar heldere adviezen en ondersteuningsproducten)
  • Zelfstandig (= met sterke focus op nakomen van afspraken, behalen van resultaten, met oog voor wanneer afstemming nodig is)
  • Communicatief vaardig (= kunnen schakelen op verschillende niveaus en mondeling en schriftelijk jezelf goed kunnen uitdrukken)

Wat krijg je er voor terug?

Opdrachtspecificaties
Referentienummer: 2024-02805
Omgeving: Den Haag, Utrecht en thuiswerken
Startdatum: 15 mei 2024
Einddatum: 31 december 2024
Gesprekken: 13 mei 2024, van 13.00 tot 16.00.
Optie op verlenging: Ja
Aantal uur per week: 20
Sluitingsdatum: maandag 06 mei om 10.00 uur

En? Ben je enthousiast?

Stuur dan je CV met een korte opdrachtgerichte motivatie.

Ons proces
Wij geloven in intensief persoonlijk contact en streven naar een nauwe samenwerking waarin wij met kennis van de opdrachtgever zorgen voor de beste match.
Wij behandelen binnen 24 uur je reactie en nemen vervolgens contact op om dit samen te bespreken. Bij een match worden de eisen en wensen van de opdracht smart uitgeschreven en adviseren we over de inhoud van je CV. Wij staan voor een heldere en transparante communicatie en trachten jou als professional volledig te ontzorgen tijdens het volledige proces.


Follow the BlueTrail - Always on track to the perfect match