STAR-methode

STAR-methode

Een goede voorbereiding is het halve werk

STAR-methode

De opdrachtgever heeft een doel met een intakegesprek, namelijk een duidelijk beeld van de professionals krijgen. De STAR-methode is één van de manieren die wij en de opdrachtgevers inzetten om jouw kwaliteiten te toetsen. Goed nieuws! Jij kunt deze methode ook gebruiken om tot concrete en bondige voorbeelden van jouw kwaliteiten te komen. Zo kun je een goede indruk achter laten. En dat is belangrijk om de opdracht te krijgen!

Door de STAR-methode toe te passen weet je zeker dat jouw kwaliteiten goed uit de verf komen in het gesprek. Ga in je hoofd de vier letters af als je over een eigenschap praat en laat je gesprekspartner zien dat je goed voorbereid bent.

SITUATIE

TAAK

ACTIE

RESULTAAT

SITUATIE
Je gaat op zoek naar een situatie in je werkverleden waarin je kunt laten zien dat je bijvoorbeeld daadkrachtig was. Zorg dat je het beste voorbeeld naar boven haalt.

TAAK
Beschrijf dan in het kort wat de situatie was, het liefst met een probleem er in verwerkt. Vertel dan je taak of je rol binnen die situatie.

ACTIE
Daarna benoem je de zaken die je feitelijk hebt gedaan om het probleem op te lossen, dus de acties.

RESULTAAT
Een STAR is pas compleet en overtuigend als het resultaat ook wordt benoemd. Hierin is zeker het probleem opgelost.

5 tips voor een geslaagde STAR

  • Werk drie belangrijke kwaliteiten uit die nodig zijn voor de functie. Zoek naar situaties binnen de laatste drie tot vijf jaar. Hoe actueler, hoe beter.
  • Belangrijk, wijd niet teveel uit per onderdeel. Houd het kort en krachtig, niet meer dan vijf zinnen per onderdeel. De interviewer bepaalt of hij/zij er meer over wil horen.
  • Benoem bij het resultaat indien mogelijk cijfers of percentages. Of nog beter, wat het bedrijf het financieel heeft opgeleverd.
  • In veel STAR-voorbeelden zitten meerderde kwaliteiten verborgen. Zoek ze op en zet dit verhaal ook eens in voor een andere kwaliteit.
  • Oefen je STAR met anderen. Vertel ze jouw verhaal en vraag om eerlijke feedback. Het verhaal moet jou dienen, dus komt jouw kwaliteit echt naar voren?

Always on track to the perfect match

Bluetrail carriere match

Klaar voor een nieuwe opdracht of de volgende stap in jouw carrière?

Ben je een hoogopgeleide zzp’er of professional en wil je een nieuwe stap in je carrière zetten? Sluit je dan aan bij BlueTrail.

Wij zijn always on track to the perfect match en die perfecte match is dan ook ons handelsmerk. Daarbij kijken we verder dan je werkervaring en kennis. Want jij als persoon bent minstens zo belangrijk bij een perfecte match.

Zzp’ers en professionals die via BlueTrail werken zijn blij met onze mentaliteit, want afspraak is altijd afspraak. We nemen je een hoop werk uit handen. Terwijl jij doet wat je leuk vindt, zorgen wij voor alle administratieve zaken. En dat je snel betaald wordt natuurlijk!