Sollicitatiegesprek

De 5 meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Share!

Je hebt gesolliciteerd en je bent uitgenodigd voor een gesprek! Maar wat willen werkgevers echt horen tijdens een sollicitatiegesprek? Werkgevers zoeken vaak naar een direct inzicht in de persoonlijkheid van de kandidaat. Tijdens het gesprek is het cruciaal dat je durft te laten zien wie je bent. Hier zijn vijf belangrijke vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden. Doe er je voordeel mee!

1. Wie ben jij?

Een vraag die misschien standaard lijkt, maar veel betekenis heeft. Je kan hier dan ook veel over jezelf vertellen, maar probeer het beknopt te houden. Werkgevers stellen deze vaak om inzicht te krijgen in de eigenschappen die jij belangrijk vindt voor jezelf. Zo kunnen ze inschatten welke waarde jij kunt toevoegen op de werkvloer. Eigenlijk een soort korte uitleg over je CV.

Als je moeite hebt met zelfevaluatie, vraag dan aan (voormalige) collega’s, ouders en vrienden om feedback over jouw eigenschappen. Dit geeft een authentiek beeld van jou als persoon. Focus op eigenschappen die zowel breed zijn als relevant zijn voor de werkgever.

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Deze vraag ontbreekt in geen enkel gesprek. Wees slim! Laat je antwoord aansluiten op de vacature en toon hoe jouw sterke punten relevant zijn voor de functie. Kijk wat voor eigenschappen of kwaliteiten ze zoeken en bereid hier een antwoord op voor. Wat betreft je zwakke punten: laat zien dat je ze hebt en dat je eraan gewerkt hebt! Vaak kun je van positieve punten ook een zwakte maken en andersom. Denk maar aan enthousiasme, als je dit overdrijft kan je als druk gezien worden. Iemand die nauwkeurig is kan weer gezien worden als niet flexibel.

Bedenk je drie sterkste en drie zwakste punten en denk goed na hoe je dit tijdens het gesprek naar voren brengt. Schets bijvoorbeeld een situatie waarin ze naar voren komen.

3. Waarom solliciteer je op deze functie?

Wellicht denk je dat het simpelweg leuk lijkt en bij je past. Echter, het is belangrijk om meer details te geven. Toon aan dat het bedrijf, de taken en de producten/diensten goed bij jou passen. Werkgevers willen zien dat je begrijpt waar je voor solliciteert, dus een grondige voorbereiding op het bedrijf is essentieel. Bekijk de website, zoek informatie op Google, en als je iemand kent die er werkt, vraag dan om inzichten.

Neem de website en sociale media van de werkgever grondig door. Degene met wie je solliciteert werkt waarschijnlijk al lang bij het bedrijf en zal het waarderen als je laat zien dat je het bedrijf kent. Maak indruk op je gesprekspartner!

4. Waarom heb je gekozen voor je vorige functies en werkgevers?

Wees duidelijk en geef een volledig beeld van je vorige werkervaring. Bespreek je taken, de doelstellingen van het bedrijf, aan wie je verantwoording moest afleggen en hoe je deze taken tot een goed einde hebt gebracht. Wees uitgebreid maar vermijd het afkraken van je huidige werkgever. Leg liever de nadruk op je ambitie en waarom je denkt dat een nieuwe baan of functie hierbij past.

5. Waarom zouden we jou aannemen?

Val op! De kandidaten die zijn uitgenodigd hebben vergelijkbare kwaliteiten. Jij onderscheidt je door altijd goed in de groep te liggen en bereid te zijn dat extra stapje te zetten of collega’s te helpen. Zorg ervoor dat de voorbeelden die je geeft passen bij jou en laten zien dat jij de persoon bent die ze zoeken voor de baan. Wees enthousiast en geef voorbeelden die aantonen dat je goed bij de functie en je toekomstige collega’s past.

Ben jij klaar om te solliciteren? Bekijk hier alle openstaande opdrachten!

 

Bron: Tempo Team, Nationale Vacaturebank

Follow our trail