zzper uurtarief bepalen

ZZP’er? Zo bepaal je jouw uurtarief

Ben je al ZZP’er of wil je graag als ZZP’er aan de slag? Het vaststellen van je uurtarief is (en blijft) best lastig. Wij geven tips!

Drie belangrijke overwegingen

Bij het bepalen van je uurtarief houd je rekening met drie belangrijke factoren:

1. Benodigd inkomen:
Begin met het vaststellen van het minimale bedrag dat je maandelijks nodig hebt om van te leven en om al je rekeningen te betalen. Je uurtarief moet na aftrek van bedrijfskosten voldoende zijn om minstens dit bedrag over te houden.

2. Vergelijk de tarieven van je concurrenten:
Onderzoek de uurtarieven van je concurrenten. Wees bereid je tarief goed te onderbouwen als je aanzienlijk boven of onder hun tarieven zit.

3. Onderzoek jouw onderscheidend vermogen:
Als je unieke kwaliteiten of vaardigheden hebt die niet veel concurrenten bieden, rechtvaardigt dit een hoger uurtarief dan wanneer je vergelijkbaar bent met anderen in jouw vakgebied.

 

Hoe bereken je je uurtarief?

Stap 1: Zakelijke kosten:
Maak een overzicht van zowel vaste als variabele kosten, inclusief eventuele start- of aanloopkosten. Denk aan zaken zoals kantoorhuur, administratiekosten, enzovoort.

Stap 2: Gewenst inkomen:
Bepaal hoeveel netto-inkomen je per jaar wilt overhouden, rekening houdend met belastingen en andere financiële verplichtingen. Reserveer ook voor belastingen en bijdragen zoals de inkomensafhankelijke zorgverzekeringsbijdrage.

Stap 3: Benodigde omzet:
Bereken de totale omzet die je nodig hebt om zowel je zakelijke kosten als je gewenste inkomen te dekken.

Stap 4: Uurtarief:
Verdeel de benodigde omzet over het aantal facturabele uren dat je verwacht te werken. Bepaal vervolgens je uurtarief op basis hiervan.

Overige overwegingen

Rekentools: Maak gebruik van rekentools zoals de KVK Rekentool uurtarief om je tarief te berekenen op basis van je gewenste netto inkomen.

Bijkomende kosten: Denk aan kosten zoals reiskosten voor je klanten. Bespreek vooraf met je klanten hoe deze kosten worden behandeld en of ze apart worden gefactureerd.

Alternatieven:  Overweeg alternatieve prijsmodellen zoals vaste projectprijzen of abonnementen, afhankelijk van het soort werk dat je doet.

Handige tips

  • Werk met variabele tarieven afhankelijk van de aard en urgentie van de opdracht.
  • Gebruik prijsindexen om je tarief aan te passen aan marktontwikkelingen.
  • Evalueer je uurtarief regelmatig, vooral bij grote veranderingen in kosten of marktomstandigheden.
  • Onderhandel effectief met je klanten en schakel professionele hulp in als dat nodig is.

Hopelijk helpen deze tips om jouw uurtarief vast te stellen!

Bron: KvK

More from our blog: