zzper uurtarief bepalen

ZZP’er? Zo bepaal je jouw uurtarief

Ben je al een tijd ZZP’er of wil je graag als ZZP’er aan de slag? Het vaststellen van je uurtarief is (en blijft) best lastig. Te hoog schrikt klanten af, te laag levert misschien te weinig inkomen op en doet geen recht aan je kwaliteiten. Hoe pak je het aan? De Kamer van Koophandel heeft hier een artikel over geschreven, wij hebben de belangrijkste punten hieronder samengevat.

3 uitgangspunten
Wat is een goed uurtarief? Dat is lastig te zeggen. Wat een goed uurtarief is, bepaal je uiteindelijk zelf. Bij de berekening van je uurtarief, houd je rekening met:

  • Het inkomen dat je nodig hebt
    Bepaal wat je per maand minimaal nodig hebt om van te leven en je rekeningen te betalen. Je uurtarief moet na aftrek van bedrijfskosten voldoende zijn om minimaal dit bedrag over te houden.
  • De uurtarieven van concurrenten
    Als je daar ver boven of onder zit, heb je je klant iets uit te leggen.
  • Je onderscheidend vermogen
    Zijn er weinig concurrenten die kunnen wat jij kan? Dan kun je een hoger uurtarief vragen dan wanneer je de zoveelste bent met dezelfde activiteit.

De KvK heeft een rekentool om uurtarieven te berekenen. Daarmee bereken je jouw uurtarief op basis van een gewenst netto inkomen. De rekentool is hier te vinden.

 

Bron: KvK

More from our blog: