IT-professionals

IT-opdrachten dalen terwijl het aantal IT-professionals stijgt

Recente gegevens tonen een interessante verschuiving binnen de Nederlandse arbeidsmarkt aan. Hoewel het aantal interim opdrachten licht is gestegen (5%), zijn met name in de IT-sector boeiende ontwikkelingen te bespeuren. Zoals eerder vermeld in dit artikel, bleef ondanks de toename van IT-professionals schaarste bestaan. Nu is volgens de meest recente cijfers van de Planet Interim Index 2023 is het aantal beschikbare interim IT-opdrachten voor het eerst in jaren gedaald, terwijl het aanbod aan interim IT-professionals juist met 66% is toegenomen.

Groeiende IT-professionals, afnemende opdrachten

De index illustreert dat het aantal beschikbare IT-opdrachten voor het eerst in jaren is afgenomen, terwijl het aantal IT-professionals in Nederland blijft groeien. Deze groei is merkbaar in diverse sectoren, zoals softwareontwikkeling, data-analyse en IT-beheer. De groeiende vraag naar digitale vaardigheden en technologische expertise heeft geleid tot een grotere instroom van professionals die hun carrière in de IT willen uitbouwen. Ondanks de afname van het aantal opdrachten blijft de IT-sector met 34% de grootste sector waarin interim-professionals actief zijn.

Grafiek groei opdrachten en groei professionals

Overige sectoren

In de sectoren Finance en Office & Facility Management zien we juist een flinke groei in het aantal opdrachten. Bij Office & Facility Management neemt het aantal opdrachten met 53% toe, terwijl het aantal professionals in deze sector juist met 12% daalt. Bij de sector Finance zien we dat zowel de opdrachten als de professionals stijgen. Hierbij stijgen het aantal opdrachten met een stuk meer, namelijk met 31%.

Bron: Planet Interim Index 2023

More from our blog: