In deze sectoren liggen de salarissen relatief hoog

Sharing is caring!

Delfstofwinning, de waterschappen, de rijksoverheid en de provinciale overheden betalen relatief goede salarissen in vergelijking met andere branches in Nederland, maar de loonkloof tussen mannen en vrouwen is ook in deze sectoren groot.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, waarvoor 30.000 werknemers in loondienst zijn ondervraagd. In het onderzoek wordt de mediaan voor het bruto jaarsalaris van mannen en vrouwen met elkaar vergeleken per branche. Dit is de middelst meting in een rij de oploopt van laag naar hoog. Met stip op nummer 1 staat de sector delfstofwinning, waar zowel mannen als vrouwen gemiddeld genomen het hoogste salaris krijgen uitbetaald. Wel is het inkomen van vrouwen duidelijk een stuk lager dan van de mannen in de sector.

salaris mannen en vrouwen per branche

Bron: Nationaal Salaris Onderzoek

De opvallende nummer 2 en 3 zijn de waterschappen en de rijksoverheid. De mediaan van het jaarsalaris voor mannen en vrouwen liggen hier zelfs hoger dan in ook goedbetalende juridische banen en de ICT-sector. Wel valt ook bij deze werkgevers op dat er een duidelijke loonkloof is tussen mannen en vrouwen.

Wel is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de afgelopen twee jaar gedaald van acht procent in 2019 naar vijf procent dit jaar. De mediaan voor het bruto jaarsalaris voor alle vrouwen in het onderzoek is 35.066 euro en voor mannen 37.650 euro. Als dit verder wordt uitgesplitst op opleidingsniveau, dan neemt vooral het verschil in salaris onder hoogopgeleide mannen en vrouwen flink toe.

BlueTrail beschikt over de mooiste opdrachten binnen de overheid, wij plaatsen wekelijks meer dan 100 opdrachten in diverse vakgebieden, bekijk ze hier. Wij hebben brede kennis en jarenlange ervaring op het gebied van opdrachten binnen de overheid. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, neem dan gerust contact met ons op!

 

 

Bron: Nationaal Salaris Onderzoek, Business Insider

Follow our trail