gebruik overheidssites

Gebruik overheidssites verder toegenomen

Sharing is caring!

In 2020 maakte 86 procent van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar minstens één keer per jaar gebruik van overheidswebsites. Omgerekend zijn dat ongeveer 11 miljoen mensen. Een jaar eerder was dat nog 81 procent. De sites werden vooral gebruikt om informatie te zoeken en om officiële documenten te versturen. Dit blijkt uit de enquête ICT-gebruik van huishoudens en personen die jaarlijks door het CBS en de andere EU-lidstaten wordt gehouden.

De meeste Nederlanders maken gebruik van de overheidssites om informatie op te zoeken. In 2020 zei 81 procent de digitale overheid hiervoor te gebruiken. Iets minder, 73 procent, bezocht de overheidssites om documenten in te vullen en te versturen, en 59 procent deed dat om die te printen of te downloaden. Het sterkst toegenomen is het versturen van documenten. Dit nam toe van 58 procent in 2019 naar 73 procent een jaar later.

gebruik overheidswebsites

Bijna 90 procent van de 25- tot 55-jarigen maakte in 2020 gebruik van een overheidswebsite. Jongeren (16- tot 25-jarigen) en 55- tot 65-jarigen deden dat iets minder (85 procent). Het gebruik van de digitale overheid is met 77 procent het laagst onder de 65- tot 75-jarigen. Bijna alle hoogopgeleiden (96 procent) gaven aan gebruik te maken van overheidswebsites. Bij middelbaar opgeleiden was dit 89 procent en bij laagopgeleiden 73 procent. Mannen gebruiken de digitale overheid iets vaker dan vrouwen (88 tegen 84 procent).

gebruik overheidswebsites cbs
Onder overheidswebsites vallen websites van overheidsinstanties, zoals websites voor het doen van belastingaangifte, aanvragen van uitkeringen en subsidies, doorgeven van adreswijzigingen of maken van een afspraak voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Websites van publieke instanties worden ook tot overheidssites gerekend. Daarbij moet men denken aan websites van waterleveranciers, gezondheids- of onderwijsinstellingen of van bibliotheken.

BlueTrail is intermediair op het gebied van detachering binnen o.a. de overheid, publieke sector en IT. Wij hebben brede kennis en jarenlange ervaring op het gebied van de (lokale) overheid. Ben je toe aan een nieuwe en frisse uitdaging? Wij hebben wekelijks meer dan 100 vacatures in diverse vakgebieden dus let’s make the perfect match! Neem contact op met een van onze recruiters of bekijk onze openstaande vacatures

 

Bron: CBS

Follow our trail