voldoening werk

Zo vind je (weer) voldoening in je werk

Bij BlueTrail ontvangen nieuwe ingezette professionals een welkomstattentie met daarin onder andere een kaart met de quote “Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”. Een mooie quote en tegenwoordig worden zaken als werkplezier en voldoening steeds belangrijker. Uit verschillende (jaarlijkse) onderzoeken blijkt dat een deel van de ondervraagden te weinig voldoening uit zijn werk haalt. Vooral millenials ervaren dit (onder deze groep vallen grofweg de mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000), terwijl deze generatie het vaak belangrijk vindt om uitdaging te hebben in hun werk.

Herkenbaar? Dan is het tijd om (weer) voldoening in je werk te vinden! Je hoeft dus niet direct van baan te wisselen, je kunt ook binnen het bedrijf waar je werkzaam bent voldoening vinden. Hieronder een aantal tips:

 • Doe onderzoek
  Maak een lijst met de onderdelen van je werk, positief en negatief, je werkzaamheden en werksituaties; waar kijk je echt naar uit en van welke werkzaamheden krijg je een voldaan gevoel? Doe dit ook met de werkzaamheden en -situaties die je minder leuk vindt. Onderzoek daarbij ook jouw waarden en drijfveren, dit zijn belangrijke onderdelen in loopbaantrajecten.
 • Communiceer
  Welke van deze minder leuke taken zou je anders aan kunnen pakken? Of misschien zelfs delegeren? Als dit niet alleen lukt, is het een goed idee om met je leidinggevende of manager aan tafel te gaan zitten. Je hebt vaak meer invloed op je werkzaamheden dan je denkt en vaak is je leidinggevende alleen maar blij als blijkt dat jij leergierig bent, of zelfs meer verantwoordelijkheid wil nemen. Het leren van nieuwe skills is een uitstekende manier om meer plezier in je werk te krijgen.
 • Inventariseer je werk/privébalans
  Tegenwoordig wordt werk/privébalans steeds belangrijker. We want to have it all: een druk sociaal leven, sporten, cursussen volgen, en daarnaast misschien ook een relatie en zelfs kinderen. Als je baan dan 60 uur per week werken inhoudt dan is de kans groot dat het niet zo goed gaat met je balans. En dat is wat we tegenwoordig wel graag willen. Een belangrijk aspect om je in te verdiepen.
 • Daag jezelf uit
  Bovenstaande is helaas niet altijd mogelijk, het is namelijk niet altijd mogelijk om je werkzaamheden aan te passen. Je kunt er dan voor kiezen om misschien af te schalen qua uren, bijvoorbeeld van 40 uur per week werken naar 32 uur, zodat jij je één dag per week kan storten op een (hobby)project, een (thuis)studie of het bijspijkeren van je kennis door middel van webinars of een (online) cursus. Lukt dit ook niet, onderzoek dan waar je een feel good feeling van krijgt en besteed hier buiten jouw werk aandacht aan.

Ben je echt toe aan een nieuwe uitdaging en lijken bovenstaande tips niet te helpen? BlueTrail staat voor je klaar. Wekelijks plaatsen wij tientallen uitdagende opdrachten binnen de (semi)overheid. Wij staan voor een persoonlijke benadering naar onze professionals en klanten met een heldere en transparante aanpak. Door onze werkwijze brengen wij een toegevoegde waarde om de perfecte match te vinden. Wil je meer weten neem dan zeker contact met ons op!

 

Bron: Workjuice, HR Praktijk

More from our blog: