vaardigheden leren tips

Werken aan nieuwe vaardigheden? Wij geven tips!

Wist je dat nieuwe vaardigheden aanleren belangrijk is voor je persoonlijke groei en werkgeluk? Maar het is ook essentieel om bij te blijven, de arbeidsmarkt is immers voortdurend in beweging. Actief werken aan je praktische skills zorgt dus voor een win-win situatie!

Een vaardigheid is een taak of activiteit waarin je meer bedreven bent dan anderen, zoals multitasking, out of the box-denken, organiseren of analyseren. De meeste werkgevers letten tegenwoordig meer op een combinatie van vaardigheden en kennis dan op diploma’s. Omdat de arbeidsmarkt voortdurend in beweging is, moet je die vaardigheden wel met enige regelmaat aanscherpen en nieuwe skills leren. Een UWV-onderzoek liet vorig jaar zien dat werkgevers naast vaktechnische kennis momenteel de meeste waarde hechten aan klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden, samenwerken en digitale vaardigheden. Goed om te weten, want als je weet waar werkgevers naar zoeken, kun jij je vaardigheden mooi afstemmen op de marktvraag. Maar hoe doe je dat? Wij geven een aantal tips:

 • Je kwaliteiten analyseren
  Waar ben je echt goed in? Waarin vind je het meeste werkplezier? Waarmee maak jij een verschil? Welke problemen heb je opgelost? Breng de skills in kaart die jou het beste liggen en waar je meer mee zou willen doen.
 • Een doel stellen
  Stel een helder en haalbaar doel. Een goede reden voor competentieontwikkeling is bijvoorbeeld een hogere of andere functie die je op het oog hebt,. Als je je doel eenmaal in het vizier hebt, ben je optimaal gemotiveerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Training / cursus volgen
  Je kunt eenvoudig trainingen of cursussen online volgen om je praktische competenties aan te scherpen of nieuwe vaardigheden aan te leren. Werk je bijvoorbeeld bij een servicegerichte organisatie, dan versterk je mogelijk je positie door een cursus communicatieve vaardigheden te volgen. Ook zaken als probleemanalyse en leidinggeven kunnen vaardigheden opleveren waar je veel profijt van kan hebben.
 • In de praktijk uitvoeren
  Je leert door middel van een training of een cursus maar ga ook vooral uitvoeren want daar leer je het meeste van. Een vaardigheid ontwikkel je het best in de praktijk dus kijk in je omgeving waar en op welk vlak dit mogelijk is.

 

Bron: Intermediair

More from our blog: