Welke AOV past bij jou?

Als je als zzp’er werkt krijg je geen uitkering bij ziekte of een ongeval. Een paar dagen of weken niet werken door ziekte, kun je misschien nog wel opvangen met spaargeld. Ben je voor langere tijd uit de running of word je arbeidsongeschikt, dan is er geen vangnet. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) regel je het verlies van je inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Veel zzp’ers vinden zo’n verzekering echter te duur. Wist je dat er meer mogelijkheden zijn, in de vorm van een schenkkring, crowdsurance of UWV-verzekering? En dat iedere ondernemer waarschijnlijk vanaf 2024 verplicht is zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

Uit de Zelfstandigen Enquête 2021 van het CBS blijkt dat 40% van de ondernemers niets geregeld heeft voor eventuele arbeidsongeschiktheid. 20% van de zzp’ers geeft daarnaast aan niet langer dan 3 maanden zonder inkomen rond te komen. Daarom hebben de regering en werkgevers- en werknemersorganisaties in het nieuwe pensioenakkoord bepaald dat ondernemers zich waarschijnlijk vanaf 2024 verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hoe deze verplichting er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Misverstanden over AOV
Je denkt ‘dat overkomt mij niet’, maar iedereen kan ziek worden. Je valt tijdens je skivakantie of je bedrijf komt voor langere tijd stil te liggen doordat je ernstig ziek wordt. Uit gesprekken van het KVK-adviesteam met ondernemers blijkt dat er veel misverstanden bestaan over de AOV. Zorg daarom dat je geïnformeerd bent en dat je weet waarom het toch verstandig is iets te regelen voor als je uitvalt.

Bron: KvK

More from our blog: