tips start na vakantie

Tips voor een goede start na je vakantie

Sharing is caring!

In de eerste dagen na je vakantie komt er altijd van alles op je af. Wil je graag met een leeg hoofd en een schone lei weer aan de slag? Dit is het moment om te kijken of je slimmer kunt werken. Door slimmer om te gaan met je taken en werkzaamheden, werk je efficiënter en productiever.

Prioriteiten stellen
Een handig hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten is de Eisenhower-matrix. Op de verticale as staat hoe belangrijk een activiteit is, op de horizontale as zie je hoe urgent die is. De vier vlakken hebben allemaal een andere combinatie van belangrijk en urgent:

eisenhower matrix

  1. Belangrijk én urgent: hoogste prioriteit
  2. Belangrijk, maar niet urgent: activiteiten die op lange termijn verschil gaan maken.
  3. Urgent, maar niet belangrijk: activiteiten die op een dag tussendoor komen, lijken enorm urgent. Maar hoe belangrijk zijn ze eigenlijk?
  4. Niet belangrijk én niet urgent: Soms zijn deze activiteiten een prima korte onderbreking van je werk, maar doorgaans zijn ze een goed excuus om je belangrijke werk nog even uit te stellen.

Verdeel een (digitaal) vel papier in vier vlakken en zet al je to-do’s in de Eisenhower-matrix. Het visueel maken kan veel helpen en zo zie je alles in perspectief.

Ordenen op type werk
Behalve op prioriteiten kun je je taken ook ordenen op het type werk:

  • Routine: relatief kort, kan met weinig energie
  • Focus: lang en vraagt veel focus
  • Creatief: kan kort en vraagt veel creatieve, denk-energie
  • Controle: lang en vraagt kritische energie

Als je van jezelf weet op welk moment van de dag of week je welk type werk het beste kunt uitvoeren, maak je een effectievere planning. Loopt het toch een keer anders? Geen probleem, plannen zijn er om bij te stellen. Kijk gedurende de dag of je je plan voor die werkdag moet aanpassen. Kom je niet aan bepaalde taken of werkzaamheden toe? Raak niet ontmoedigd, morgen weer een dag!

Werk je na de vakantie nog veel thuis? Neem dan de tijd om je werkplek opnieuw in te richten (of op te ruimen). Zo begin je weer met een frisse start!

 

Bron: Frankwatching

Follow our trail