Ian sollicitatiegesprek

Tips en advies voor een succesvol sollicitatiegesprek

Sharing is caring!

Een sollicitatiegesprek blijft altijd een beetje spannend. Toch zijn er veel manieren om je goed voor te bereiden op een gesprek. Bij BlueTrail hebben onze recruiters veel ervaring met sollicitatiegesprekken en delen ze graag wat praktische adviezen en tips voor een succesvol gesprek. Hier zijn de belangrijkste inzichten en tips van Ian, een van onze recruiters.

Verdiep je in je gesprekspartners op LinkedIn

Neem de tijd om je toekomstige collega’s te ontdekken op LinkedIn. Dit biedt niet alleen inzicht, maar geeft je ook de kans om gerichte vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. De meeste mensen ontvangen een melding wanneer je hun profiel bekijkt, wat ook aantoont dat je proactief bezig bent voor het gesprek.

Herzie de opdracht en opdrachtgever

Dit lijkt simpel maar gaat nog wel eens fout. Neem voor het gesprek nogmaals de opdracht en de opdrachtgever door. Het is zonde om aan tafel de verkeerde organisatie te noemen, door bijvoorbeeld aan tafel de gemeente te zeggen terwijl de opdrachtgever de provincie is.

Wees creatief in je antwoorden

Geef uitgebreide antwoorden en vermijd simpelweg ‘nee’ te zeggen. Zoek de balans tussen een wenselijk antwoord en jouw grenzen. Wees voorzichtig met beloftes, niemand houdt van overpromise & underdeliver.

Zorg voor duidelijk

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip: “zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek nog steeds enthousiast bent over de opdracht”. Zorg ervoor dat je alles naar jouw wens uitvraagt voor een duidelijk beeld. Het overhaast aannemen van een aanbod is zowel voor jou als voor de werkgever zonde van de tijd!

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Met deze tips en adviezen hopen we dat je vol vertrouwen het gesprek in gaat. Onthoud dat voorbereiding de sleutel is, en we wensen je veel succes in jouw sollicitatieproces. Blijf jezelf, wees zelfverzekerd en laat je kwaliteiten naar voren komen. Succes!

Follow our trail