Freelance

Positieve vooruitzichten voor freelancers

De nieuwste Freelance Markt Index (Q2, 2024) werpt een optimistisch licht op de komende maanden, voor zowel freelancers als hun opdrachtgevers. Deze bevindingen beloven niet alleen meer opdrachten, maar ook een grotere kans op het vinden van de perfecte match tussen opdracht en professional.

Stijgende vraag naar freelancers

De cijfers spreken voor zich: de markt voor freelancers staat op het punt van groei. Met een indrukwekkende score van 112 voor het tweede kwartaal van 2024, is dit het hoogste punt sinds 2022. Dit wijst op de verwachting van verdere groei in een stabiele markt. De zomerseizoenvooruitzichten spelen hierin een rol, waarbij men een toename van activiteit verwacht. Deze stijging weerspiegelt het groeiende vertrouwen van opdrachtgevers, waarbij 57,6% van hen verwacht meer opdrachten uit te zetten, vergeleken met slechts 44% vorig kwartaal.

Het vinden van geschikte kandidaten

Een van de meest opvallende conclusies uit het onderzoek is het gemak waarmee opdrachtgevers geschikte freelancers vinden. Maar liefst 86% van hen geeft aan dat het vinden van kandidaten momenteel geen uitdaging vormt. Dit wordt verder onderstreept door het feit dat bijna twee derde van de respondenten verwacht dat het vinden van geschikte freelancers alleen maar makkelijker zal worden in het komende kwartaal. Bijna 66% verwacht dat het vinden van geschikte freelancers (zeer) makkelijk zal zijn.

Waar worden freelancers gevonden?

Waar zoeken opdrachtgevers naar de perfecte freelancer? Het antwoord is vaak dichterbij dan je zou denken. Een overweldigende meerderheid (86%) vertrouwt op hun eigen netwerk en databases om geschikte kandidaten te vinden. Dit wordt gevolgd door online platformen. Deze bevindingen benadrukken het belang van persoonlijke connecties en professionele netwerken in het vinden van de juiste match.

Flexibiliteit als belangrijkste criterium

Waarom kiezen opdrachtgevers voor freelancers in plaats van werknemers in loondienst? Flexibiliteit blijkt het sleutelwoord te zijn, vooral met de zomer voor de deur. Het onderzoek toont aan dat 85% van de opdrachtgevers flexibiliteit als het belangrijkste criterium beschouwt bij het inhuren van freelancers, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal.

Selectiecriteria freelancers opdrachtgevers

Selectie op skills en vaardigheden

Met een overvloed aan beschikbare freelancers, hebben opdrachtgevers nu de luxe om te kiezen. Skills en vaardigheden staan bovenaan de lijst van selectiecriteria, gevolgd door ervaring, match met de opdrachtgever en persoonlijkheid. Respondenten geven aan dat skills en vaardigheden (54%), match met de klant (34%), en CV/ervaring (34%) de belangrijkste overwegingen zijn. Deze cijfers weerspiegelen een verschuiving ten opzichte van eerdere metingen, waarbij de match met de klant en ervaring iets zijn afgenomen.

Een gouden tijd voor freelancers

De vooruitzichten zijn helder: de markt voor freelancers staat op het punt van bloei. Met een overvloed aan opdrachten en een overvloed aan beschikbare professionals, belooft de komende zomer een gouden tijd te worden voor zowel freelancers als hun opdrachtgevers. De Freelance Markt Index Q2 2024 toont een optimistisch vooruitzicht voor de Nederlandse freelance markt, met een stijgende FMI en positieve verwachtingen van opdrachtgevers. Met deze inzichten kunnen zowel freelancers als opdrachtgevers zich beter positioneren in een dynamische markt.

Bron: ZipconomyFreelance.nl

 

 

More from our blog: