Meer vaste banen en zelfstandigen in 2024

Meer vaste banen en zelfstandigen in 2024

Share!

In het tweede kwartaal van 2024 heeft de Nederlandse arbeidsmarkt opnieuw een toename van zelfstandigen gezien, waarbij het aantal met 14 duizend is gestegen. Dit brengt het totale aantal zelfstandigen op 1,6 miljoen. Dit is een continu stijgende trend die de afgelopen jaren vooral werd aangedreven door de groei van het aantal zzp’ers. Het aantal werknemers met een vast arbeidscontract is ook gestegen, terwijl het aantal flexwerkers is afgenomen.

 

Stijging van vaste banen en een daling van flexwerkers

Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen met 26 duizend, waardoor het totaal op 5,5 miljoen komt. Deze stijging past binnen een bredere trend die sinds het vierde kwartaal van 2015 waarneembaar is. Het percentage werkenden met een vast dienstverband is inmiddels gestegen tot 55,9 procent. Deze groei contrasteert met de daling van het aantal flexwerkers, dat met 25 duizend afnam ten opzichte van het vorige kwartaal. Er zijn nu 2,7 miljoen flexwerkers.

 

Groei van het totaal aantal banen en gewerkte uren

Het totale aantal banen in Nederland steeg met 22 duizend, wat neerkomt op een groei van 0,2 procent. Hiermee is het totale aantal banen op 11,6 miljoen gekomen, waarvan ruim 2,5 miljoen zelfstandigenbanen zijn. Zelfstandigen vormen hiermee een belangrijk deel van de arbeidsmarkt, met ruim 1 op de 5 banen die door hen wordt vervuld.

Ook het aantal gewerkte uren in Nederland nam toe. In totaal werden er in het tweede kwartaal van 2024 ruim 3,7 miljard uren gewerkt, een stijging van 0,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Zowel werknemers als zelfstandigen droegen bij aan deze toename.

 

Werkloosheid licht gedaald

De werkloosheid liet in het tweede kwartaal van 2024 een lichte daling zien. Het aantal werklozen nam af met 3 duizend personen. Hierdoor kwam het totale aantal werklozen op 370 duizend te liggen, oftewel 3,6 procent van de beroepsbevolking. Onder de jongeren tot 25 jaar was er echter een kleine stijging van de werkloosheid, terwijl bij de oudere leeftijdsgroepen een lichte daling werd waargenomen.

 

Onderliggende trends in werkgelegenheid

De daling in werkloosheid was het resultaat van dynamische verschuivingen tussen werkenden, werklozen en de niet-beroepsbevolking. Terwijl er een toestroom was van 30 duizend werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking, wist een groter aantal werklozen werk te vinden dan er werkenden werkloos raakten, wat leidde tot de algehele afname van de werkloosheid.

De Nederlandse arbeidsmarkt vertoont in het tweede kwartaal van 2024 een verdere versterking van de trends die al enkele jaren gaande zijn: een aanhoudende groei van zowel het aantal zelfstandigen als het aantal werknemers met een vast contract, terwijl het aantal flexibele contracten afneemt. Tegelijkertijd blijft de werkloosheid laag, met een verdere afname in de meeste leeftijdsgroepen.

Bron: CBS

Follow our trail

Cookie Consent with Real Cookie Banner