De val van het kabinet Schoof op 3 juni 2025 kan directe gevolgen hebben voor zzp’ers. Hoewel sommige maatregelen doorgaan, schuiven andere belangrijke wetsvoorstellen op of worden mogelijk controversieel verklaard. Hieronder een overzicht van de huidige stand van zaken, de status van wetgeving en wat je als zzp’er kunt doen.
Wat blijft doorgaan
Handhaving op schijnzelfstandigheid (Wet DBA)
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid. Werk je als zzp’er in een situatie waarin je feitelijk werkt als werknemer, dan kunnen opdrachtgevers een naheffing of boete krijgen. In 2025 geldt een overgangsjaar waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd als er aantoonbare maatregelen zijn genomen. Let op: deze handhaving gaat gewoon door, ongeacht de kabinetsstatus.
Wat vertraagt of onzeker is
Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)
Deze wet moet de Wet DBA vervangen en meer duidelijkheid geven over wanneer je als zzp’er wel of niet zelfstandig werkt. De kans is groot dat deze wet controversieel wordt verklaard, zeker nu er een alternatief ligt: de Zelfstandigenwet. Beide voorstellen liggen politiek gevoelig. Belangrijk voor jou als zzp’er: Nederland heeft aan de EU beloofd voor 2026 duidelijke wetgeving in te voeren. Gebeurt dat niet, dan kost het Nederland mogelijk 600 miljoen euro aan EU-steun.
Verplichte AOV (Wet BAZ)
Deze wet moet zorgen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen. De invoering is omstreden, vooral vanwege de discussie over een opt-out voor wie al een eigen regeling heeft. Mogelijk wordt deze wet nu controversieel verklaard of uitgesteld.
Andere wetten in voorbereiding
Enkele andere wetten die van invloed kunnen zijn op jouw werk als zzp’er zijn:
- Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wet TTA): al aangenomen door de Tweede Kamer, behandeling in Eerste Kamer volgt.
- Wet Meer Zekerheid Flexwerkers: beperkt onder andere het gebruik van nulurencontracten.
- Crisisregeling Personeelsbehoud, EU Platformrichtlijn en aanpassing regelgeving tijdelijke arbeid: nog in voorbereiding.
Of deze doorgaan of controversieel worden verklaard, beslist de Kamer de komende tijd.
Wat dit betekent voor jou als professional
De handhaving op schijnzelfstandigheid gaat door. Daarom is het belangrijk dat jij je opdrachten kritisch bekijkt en zorgt dat je:
- meerdere opdrachtgevers hebt;
- zelf bepaalt hoe je je werk uitvoert;
- ondernemersrisico loopt;
- zelfstandig je klanten werft en geen gezagsverhouding hebt.
Werk je langdurig en exclusief voor één opdrachtgever, dan kan dit vragen oproepen bij een controle. Ook het gebruik van duidelijke, correcte overeenkomsten is essentieel.
Bronnen: zzp-nederland, fiscalert, mkbservicedesk, zipconomy