productiviteit

9 praktische tips om je productiviteit op de werkvloer te verhogen

Productiviteit en het voltooien van al je taken zijn doelen die we graag nastreven op een werkdag. Maar hoe kunnen we dat bereiken? Hier zijn 9 tips die je wellicht op weg helpen!

1. Een vast ochtendritueel

Het implementeren van een ochtendritueel kan je productiviteit enorm verhogen. Het kiezen van een manier om je dag rustig te starten, beïnvloedt niet alleen je stemming, maar ook je energieniveau. Of het nu gaat om een rustig moment met een kopje koffie, een korte yoga-sessie of het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, het vinden van wat bij jou past, kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand gedurende de dag.

2. Organiseer je werkplek

Een opgeruimde en georganiseerde werkplek bevordert de concentratie en efficiëntie. Zorg ervoor dat je bureau vrij is van rommel en dat je belangrijke documenten en benodigdheden binnen handbereik hebt. Vermijd afleidingen en creëer een rustige omgeving voor taken die diepe concentratie vereisen. Gebruik indien nodig een koptelefoon of communiceer duidelijk dat je niet beschikbaar bent voor onderbrekingen. Volgens onderzoekers van de School of Psychology aan de Cardiff Universiteit in het Verenigd Koninkrijk, zorgen ook planten voor een indrukwekkende productiviteitstoename van maar liefst 15 procent!

3. Prioriteer je taken

Begin je werkdag met een kritische blik op je takenlijst. Identificeer de belangrijkste taken, degenen met de dichtstbijzijnde deadlines en degenen die het meest bijdragen aan je doelen. Prioriteren helpt je niet alleen om effectiever te werken, maar ook om gericht te zijn op het behalen van resultaten.

4. Start met de moeilijkste taak

Begin je werkdag met de taak waar je het meest tegenop ziet. Op dit moment van de dag heb je meestal de meeste energie en het voltooien van een uitdagende taak kan je een gevoel van voldoening geven dat je door de rest van de dag draagt.

5. Hou rekening met je energielevels

Begrijp je eigen energiepatronen en plan je taken dienovereenkomstig. Werk aan uitdagende taken wanneer je energieniveau hoog is en bewaar eenvoudigere taken voor momenten waarop je energie lager is.

6. Stop met multitasken

Multitasken lijkt misschien efficiënt, maar het kan eigenlijk ten koste gaan van je productiviteit. Werk in plaats daarvan in geconcentreerde blokken aan één taak tegelijk.

7. Neem pauzes

Pauzes zijn essentieel om je energie en focus gedurende de dag te behouden. Gun jezelf regelmatig korte onderbrekingen, bij voorkeur buiten de werkruimte, om op te laden en te ontspannen.

8. Zorg voor frisse lucht en zonlicht

Ga naar buiten tijdens pauzes om jezelf bloot te stellen aan frisse lucht en zonlicht. Uit onderzoek van de Cornell Universiteit in New York blijkt namelijk dat werknemers in kantoren met natuurlijk licht maar liefst 84 procent minder vaak last hebben van symptomen die de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden. Zorg dus voor voldoende ventilatie in je werkruimte om concentratie te bevorderen en hoofdpijn te voorkomen!

9. Gezonde gewoontes

Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde nachtrust en gezond eten verhoogt niet alleen je fysieke welzijn, maar ook je mentale scherpte en energie. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging om je productiviteit te verhogen en zorg dat je genoeg slaapt.  Uit onderzoek van TNO met NOC*NSF onder 1700 werknemers in 34 branches blijkt dat door te sporten in je vrije tijd, je 12,5 procent productiever bent onder werktijd. Eet gezond en blijf gehydrateerd om je energieniveau stabiel te houden gedurende de dag. Vermijd overmatig gebruik van cafeïne, omdat dit kan leiden tot pieken en dalen in energie.

Het toepassen van deze tips op maat van je eigen behoeften kan je helpen om je productiviteit aanzienlijk te verhogen. Experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jou, zodat je optimaal kunt presteren in je werk en dagelijks leven!

Bron: Werk&Geluk, Indeed

More from our blog: