Inkomensconsulent Energietoeslag 32-36 u p/w (2fte)

Jij bent van het echte mensenwerk. Voor jou telt iedereen mee. Jij richt je op de uitvoerende taken binnen de energietoeslag voor onze burgers. Je levert graag je bijdrage en zorgt er zo voor dat de Rotterdammer tijdig antwoord kan verwachten.

De energietoeslag is een landelijke maatregel die door de gemeente uitgevoerd wordt om de burgers onder een bepaald minimum inkomen te voorzien van de energietoeslag. Het gaat hierbij om circa 80.000 burgers van de gemeente Rotterdam.
Rotterdamse huishoudens met een laag inkomen of net boven het sociaal minimum krijgen een energietoeslag voor de stijgende energiekosten. Inmiddels is Rotterdam begonnen met het uitbetalen van deze toeslag die tevens bedoelt is voor het betalen van de energierekening. 
Als Inkomensconsulent ben je onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de toegekende energietoeslag, het handhaven van de rechtmatige verstrekking, inclusief de eventuele verrekening, terugvordering of verhaal op onrechtmatig ontvangen voorzieningen.
Kerntaken:

 • Je haalt en geeft informatie aan doelgroepen inzake hun persoonlijke inkomenssituatie;
 • Je beoordeelt of burgers in aanmerking komen voor een energietoeslag;
 • Je stemt bevindingen af en draagt informatie over aan collega’s binnen de aangewezen afdelingen;
 • Je voert gegevens in en completeert dossiers conform richtlijnen ten behoeve van het beheer;
 • Je maakt rapportages over onderzoeksbevindingen op individueel niveau o.a. ten behoeve van het handhavingsproces.
De afdeling

De projectorganisatie Energietoeslag is naast de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) onderdeel van de afdeling Werk en inkomen (W&I) van de Gemeente Rotterdam. De projectorganisatie is o.a. belast met de uitvoering van de Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ), Tozo en nu sinds kort ook de Energietoeslag. 

Onze organisatie

Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Die bekend staat als innovatief en internationaal. Een stad ook met complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. In deze stad werk jij, voor en samen met meer dan 620.000 Rotterdammers. Bij zo’n stad hoort een eigentijdse overheid. 
Een organisatie die jou de ruimte geeft om te groeien. Die je vrijheid en verantwoordelijkheid biedt om Rotterdam en jezelf vooruit te helpen.

Wat wordt er van jou gevraagd?

KNOCK-OUT:

 • Je beschikt over een afgeronde HBO opleiding.
 • Je hebt ervaring met sociale zekerheid (Participatiewet), voorliggende voorzieningen (recht op WW, ZW etc. etc.) en fraude-alertheid.
 • Je hebt ervaring in het (her)berekenen van inkomenssituaties in het kader van een eventuele verrekening of terugvordering.
 • Je beschikt over kennis van wet- en regelgeving inzake de sociale wetgeving.
Reacties van kandidaten die geen kennis van/ervaring met de gestelde eisen hebben, worden door de opdrachtgever terzijde gelegd.

Gunningscriteria:

 • Je hebt kennis en ervaring met het systeem RDD (Rotterdam Digitaal Dossier); weten hoe je de weg kunt vinden in RDD, hoe je moet uploaden en wat de spelregels in het gebruik zijn.
 • Je hebt kennis en ervaring met het systeem Suwinet.
 • Je hebt kennis en ervaring met het systeem Socrates; kunnen raadplegen en aanvragen kunnen afhandelen.
Competenties:

Natuurlijk ben jij de Inkomensconsulent die vanuit een grote mate van zelfstandigheid aan het werk gaat. Je voert dit op een professionele manier uit waarbij je duidelijk en proactief communiceert. De Nederlandse taal beheers je dan ook goed in woord en geschrift. Je werkt zelfstandig aan je opdrachten en bent flexibel in je opstelling aangezien er deadlines zijn. Je dient binnen de gestelde normtijd aanvragen afgehandeld te hebben, je bent daarom ook stressbestendig. Verder werk je op een accurate manier, heb je oog voor het resultaat en weet je op een uitstekende manier samen te werken met je collega’s. Je weet een goede balans te vinden tussen kwantiteit en kwaliteit. Met jouw proactieve houding ben je een kei in het prioriteren van werkzaamheden en sta jij klaar om onze ondernemers verder te helpen.

Wat krijg je er voor terug?

Opdrachtspecificaties
Referentienummer: 2022-04080
Omgeving: Rotterdam
Startdatum: Z.s.m. naar verwachting medio/eind juli
Duur: 6 maanden
Optie op verlenging: Ja
Aantal uur per week: 32-36
Gesprekken: De verificatiegesprekken zullen worden gehouden in week 27/28 via MS Teams.
Sluitingsdatum: Woensdag 06 juli om 07.30 uur

En? Ben je enthousiast?

Reacties ontvangen wij graag voorzien van:

• Nederlandstalig cv in Word formaat waaruit de gevraagde kennis en ervaring zoals gesteld in de aanvraag duidelijk blijkt.
• Het cv dient voorzien te zijn van naam, geboortedatum en woonplaats.
• Een korte, aan de opdracht gerelateerde motivatie waaruit de gevraagde kennis en ervaring duidelijk blijkt.
• Als wij verder het selectieproces ingaan vragen wij altijd om een zeer specifieke motivatie te schrijven om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Er kan alleen bij leveranciers met eigen personeel ingehuurd worden als deze in het bezit zijn van een geldige G-Rekening of bereid zijn om een G-Rekening aan te vragen bij inzet van hun kandidaat via BlueTrail.