Transitiebegeleiding Netwerk Biobased Bouwen

Zuid-Holland 16 u p/w 12 maanden HBO
Swoosh-headers

Functieomschrijving

In Zuid-Holland werken we toe naar een volledig circulaire samenleving in 2050. Dit betekent een samenleving zonder afval. Waarin we bestaande grondstoffen en materialen hergebruiken voor nieuwe producten. Om deze ambitie waar te maken, motiveren we als provincie samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers, inwoners en overheden. Aangezien maar liefst 30% van het grondstoffenverbruik in Zuid-Holland ligt, stimuleren wij op allerlei manieren deze gezamenlijke zoektocht. Om deze ambitie waar we maken werken we in het team Circulair Zuid-Holland op verschillende thema’s om het verschil te maken.

Voor het thema Biobased Bouwen is een transitiemanager en transitiemedewerker actief die de afgelopen jaren verschillende activiteiten in gang hebben gezet om biobased bouwen te stimuleren zoals: onderzoeken, challenges, subsidies en netwerkvorming. In het kader van netwerkvorming is het ‘Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen’ opgericht en zijn er meerdere netwerken gesubsidieerd die biobased bouwen in Zuid-Holland stimuleren.

In de praktijk werk je samen met de transitiemanager en medewerker van de provincie Zuid-Holland, leden van het vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen en de aanspreekpunten van diverse netwerken.

Omschrijving van de opdracht
Aanleiding: een nieuwe fase voor biobased bouwen in Zuid-Holland
In Zuid-Holland zijn meerdere netwerken actief, elk met een andere focus en doelgroep. Het doel dat ze nastreven is hetzelfde: het biobased bouwen versnellen in Zuid-Holland. In Zuid-Holland zien we de volgende netwerken die actief zijn op het gebied van Biobased Bouwen:

Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen

  • Doelgroep: vernieuwers (ondernemers, onderzoekers, overheden en transitiemakers) die bezig zijn met biobased bouwen
  • Focus: creëren van doorbraken in het systeem, zie ‘transitieagenda biobased bouwen’. Om doorbraken in het systeem te identificeren heeft adviesbureau Drift een ‘Dynamische Leeragenda’ gemaakt (zie voor meer informatie bijlage ‘Dynamische Leeragenda).
  • Financiering: transitiebegeleiding wordt gefinancierd via afzonderlijke opdrachten provincie
Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen
  • Doelgroep: Terreinbeheerders, aannemers, verwerkers, boeren, producenten, overheden, startups, onderzoekers
  • Focus: creëren van doorbraken in het systeem, zie ‘ambitiedocument’
  • Financiering: transitiebegeleiding wordt gefinancierd via afzonderlijke opdrachten provincie
BlueCity
  • Doelgroep: Ondernemers (vroege fase innovaties & startups) die samen experimenteren en versnellen
  • Focus: komen tot schaalbare bedrijvigheid, versterken van regionale ketens, grondstoffen- en reststromen. Voedsel en vezels tussen stad en land.
  • Gefinancierd vanuit subsidie provincie (RNIZ)
The Green Village proeftuin Biobased Boulevard
  • Doelgroep: Biobased ondernemers
  • Focus: innovaties (TRL4-7) testen, leren en ervaringen te delen
  • Financiering: via subsidie provincie (RNIZ)
Cirkelstad
  • Doelgroep: koplopers in de bouwsector, opdrachtgevers (gemeenten, woco’s)
  • Focus: institutionaliseren circulair bouwen
  • Financiering: via subsidie provincie (RNIZ)
Building Balance
  • Doelgroep: bouwers, boeren
  • Focus: initieert, stimuleert en ondersteunt zelfstandige regionale en landelijke ketens; van land tot pand. We verbinden ketenprojecten, bundelen kennis en creëren op alle niveaus de condities waarmee we ketens kunnen opschalen
De bovenstaande netwerken (met uitzondering van het vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen) komen digitaal eenmaal per 2 maanden per elkaar om informatie uit te wisselen. Ook hebben ze samen het evenement Heel Zuid-Holland Biobased georganiseerd.

Een nieuwe fase voor biobased Bouwen
Breed Netwerk Biobased Bouwen Zuid-Holland
We zien grote toegevoegde waarde van alle netwerken in het versnellen van de transitie naar een biobased bouweconomie in Zuid-Holland. We zien ook dat deze partijen samenwerken, maar nog niet structureel. Structurelere samenwerking is noodzakelijk om kansen te verzilveren. In de volgende fase zien we graag dat de synergie tussen de
netwerken benut wordt én de obstakels die leden van de netwerken tegenkomen geïntegreerd wordt in de Dynamische Leeragenda. Daarmee voorzien we dat er een breed ‘Netwerk Biobased Bouwen Zuid-Holland’ ontstaat.

Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen
Begin 2024 zijn zes doorbraakprojecten begonnen Biobased Bouwen in Zuid-Holland (zie: https://netwerkbiobasedbouwen.nl/initiatieven). Daarmee treedt een nieuwe fase aan voor het netwerk: van toekomstbeelden maken en transitiepaden naar concrete projecten. In de volgende fase zien we het voor ons dat de doorbraakprojecten nog begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld door sessies te organiseren met de doorbraakprojecten. We zien echter dat het brede ‘Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen’ (naast de doorbraakprojecten) opgaat in het bredere ‘Netwerk Biobased Bouwen Zuid-Holland’.

Onder transitiebegeleiding verstaan we het onafhankelijk ondersteunen van de netwerken biobased bouwen in Zuid-Holland en hen te helpen om – via het oplossen van structurele barrières – het opschalen van biobased bouwen in Zuid-Holland mogelijk te maken.

De werkzaamheden van de transitiebegeleider zijn als volgt samen te vatten:
  • Het organiseren van diverse netwerksessies gericht op het identificeren en/of oplossen van structurele barrières met het vernieuwersnetwerk/netwerk biobased bouwen in combinatie met specifieke actorengroepen die nodig zijn voor de barrière (bijv. aannemers, wetgevende partijen etc.)
  • Het community management:
    • Het onderhouden van contacten met netwerkleden
    • Het signaleren van kansen tussen netwerkleden (en doorbraakprojecten) en hier op acteren
    • Het enthousiasmeren van nieuwe netwerkleden om zich aan te sluiten
    • Het up-to-date houden van de informatiestroom (bijv. nieuwsbrieven) in samenwerking met de contentmanager
Daarnaast wordt het volgende naast deze opdracht georganiseerd
  1. Het bijhouden/maken van een dynamische leeragenda waar obstakels en geleerde lessen worden bijgehouden
  2. Het maken van content door een externe communicatiemedewerker
Terugkoppeling van (deel)resultaten / producten
We verwachten na afronding van de opdracht in ieder geval een advies/voorstel om het netwerk ‘op eigen benen’ te laten staan zonder volledige provinciale ondersteuning. Andere (deel)resultaten worden gaandeweg in overleg besproken.

Wat wordt er van jou gevraagd?

Eisen voor deze opdracht

  • Je beschikt over minimaal een afgeronde HBO opleiding.
  • Je hebt kennis van en ervaring met het begeleiden van netwerken met behulp van verschillende werkvormen en tools.
  • Je hebt kennis van en ervaring met het werken in transitietrajecten.
  • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring met het begeleiden van netwerken met diverse stakeholders (bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen).
Wensen voor deze opdracht
  • Je beschikt over een afgeronde opleiding in de richting van proces en/of transitiemanagement.
  • Je hebt meer dan 5 netwerkmomenten begeleid met aantoonbaar verschillende werkvormen en tools.
  • Je hebt gewerkt aan meer dan 5 transitietrajecten.
  • Je hebt 5 jaar of meer werkervaring met het begeleiden van netwerken met diverse stakeholders.
Competenties
  • Visie: Afstand kunnen nemen van de dagelijkse praktijk en denken vanuit een systeemperspectief; concentreren op de hoofdlijnen en lange termijn en tegelijkertijd met pragmatische oplossingen komen.
  • Vertrouwen opbouwen: Is in staat bij anderen vertrouwen te wekken in de eigen professionaliteit, integriteit, deskundigheid en doelmatigheid en te enthousiasmeren en samen te werken.
  • Plannen en organiseren: Op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen voor het netwerk alsmede benodigde acties om zo de verwachtingen te managen voor de deelnemers. Tijd en middelen aangeven om deze doelen te kunnen bereiken.
  • Omgevingsbewustzijn: Laten blijken goed te zijn geïnformeerd over maatschappelijke en politieke of andere omgevingsfactoren en deze kennis effectief te benutten voor de eigen functie of organisatie.

Begint jouw trail hier?
Reageer direct
In het kort


Referentienummer 2024-06223
Locatie Den Haag
Startdatum 18 november 2024
Einddatum 18 november 2025
Optie op verlenging Ja
Uren per week 16 u p/w
Intakegesprek 30 september 2024
Sluitingsdatum 20 september 2024 08:00

Kan ik je op weg helpen?

Albert de Feij

a.defeij@bluetrail.nl
+31 (0)6 184 204 34
Whatsapp mij

Begint jouw trail hier?

Stuur ons je CV met een korte opdrachtgerichte motivatie.

Swoosh-CTA

Discover your BlueTrail

Onze weg naar jouw nieuwe carrière

Bluetrail-nieuws-2

Snelle respons en opvolging

Nadat jij op een opdracht hebt gereageerd, nemen wij binnen 24 uur contact met jou op en behandelen we jouw reactie.

Bluetrail-nieuws-1

Persoonlijk contact

We gaan met jou in gesprek. Wij kijken niet alleen naar je kennis en werkervaring, maar vooral naar jou als persoon. Dit is voor zowel de professional als de opdrachtgever belangrijk, wij willen de juiste match maken! Als we eenmaal de juiste match hebben gevonden, dan begint jouw BlueTrail en stellen we je voor aan de opdrachtgever!

Bluetrail-nieuws-3

Match en uitwerking

Bij een succesvolle match worden de contracten opgesteld. Door middel van innovaties en digitalisering proberen wij dit proces zo kort mogelijk te maken. Zo kun jij doen waar je goed in bent, terwijl wij zorgen voor alle administratie!

Bluetrail-nieuws-4

Heldere communicatie en ontzorging

Ook tijdens jouw opdracht staan wij altijd voor je klaar. Onze fieldmanagers zorgen er persoonlijk voor dan alles succesvol verloopt!

Swoosh-footer (1)

Follow our trail